neděle 30. března 2014

Svíčková omáčka podle Dity P.

Nikdy by mě nenapadlo, že se mi podaří udělat takovou vynikající omáčku. Ale když máte po ruce skvělý recept od skvělé kuchařky, vaření jde snadno. Kuchařku Dity P. určitě netřeba představovat, ani její televizní pořad. A právě z jednoho televizního dílu je tento recept.

Omáčku jsem rozmixovala, ale ne úplně dohladka, na to jsem ve finále už neměla čas, ale naštěstí to nikomu nevadilo.

Sice se může zdát, že je zde hodně ingrediencí, ale věřte, že to stojí za to.


6 lžic másla, 6 lžic rostlinného oleje, 700 g falešné svíčkové, sůl a bílý pepř, 2 cibule, 3 velké mrkve, 1 malý celer, 1 větší petržel, 1 lžička sušeného tymiánu, 5 bobkových list, 8 kuliček nového koření, 2 lžíce cukru, 20 ml octa, 2 lžíce brusinek, 1 lžíce dijonské hořčice, 1 lžíce plnotučné hořčice, 2 kolečka citronu, bez kůry, 1 zakysaná smetana, 1 smetana na šlehání, citron, šlehačka a brusinky na ozdobu

Omyté a usušené maso osolíme a opepříme. 

Ve velkém pekáči rozpálíme máslo a olej a vložíme do něj maso. Necháme zatáhnout a dáme stranou. Do pekáče znovu dáme máslo a olej, přidáme nakrájenou cibuli nadrobno, lehce zpěníme a přisypeme nastrouhanou mrkve, celer a petržel. Vše osmahneme dohněda.

Pak vmícháme sušený tymián, vložíme bobkové listy a kuličky nového koření, cukr, ocet, brusinky, oba druhy hořčice, kolečka citronu. Podlijeme trochou vody, do pekáče vrátíme maso, zeleninu na ně navršíme, přiklopíme a pečeme v předehřáté troubě na 200°C nejméně hodinu a půl. Během pečení přiléváme trochu vody a v polovině pečení maso obrátíme.

Po upečení maso vyndáme a zeleninu rozmixujeme nebo propasírujeme. Přidáme zakysanou smetanu, šlehačku. Pokud je omáčka hustá, přilieme vroucí vodu.

Vhodnou přílohou jsou knedlíky. Klidně můžete použít váš osvědčený recept.
Zdroj: Deník Dity P.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tisk

Print Friendly and PDF