Poslední výzvy odvážných pekařů jsem vynechávala z jednoho prostého důvodu: nechtělo se mi. Je to ostuda, ale lenost zvítězila nad chutí.
Tentokrát jsem si ale květnovou
výzvu nenechala ujít. Připravila ji pro nás Korena z blogu
Korena in the Kitchen a vyzvala nás, abychom upekli švédský dort Princezna. Receptu, který Korena uvedla, jsem se nedržela, ale pamatovala jsem si, že dort Princezna byl v časopise Apetit.
Historie dortu Princezna sahá do roku 1930, kdy se poprvé objevil v kuchařce "Prinsessornas Kokbok". Původně se dort jmenoval "Grön tårta" - díky zelenému potažení. Většinou se dort skládá z piškotu, marmelády, šlehačky a marcipánu. Variace jsou ovšem povoleny.
Recept na korpus jsem použila svůj oblíbený, který je vyzkoušený a mám s ním jenom dobré zkušenosti. Místo mandarinek jsem použila jahody (kdyby tak už byly čerstvé...). S marcipánem jsem se, jako vždy, nadřela, ale tentokrát se mi (a neberte to jako příliš velkou samochválu) opravdu povedl a za tu námahu to stálo. Možná to bylo tím, že jsem místo kukuřičního sirupu použila agávový sirup.
A rada na závěr: marcipán se moc nekamarádí se šlehačkou, protože marcipán v kontaktu se šlehačkou měkne, doporučuje se sníst ho co nejdříve.
Korpus (na formu 26 cm): 4 vejce, 240 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 250 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 150 ml oleje, 100 ml vroucí vody
Náplň: 900 ml smetany ke šlehání, 4 ztužovače šlehačky, 1 vanilkový cukr, cukr moučka dle potřeby a chuti, 1 konzerva jahod, 4 lžíce marmelády
Marcipán: 200 g cukru moučka, 200 g sušeného polotučného mléka, 3 zarovnané lžíce agávového sirupu, mandlové aroma
Korpus:
Bílka ušleháme s polovinou cukru do tuha. V jiné míse ušleháme žloutky s druhou polovinou cukru a vanilkovým cukrem, dokud není hmota hladká.
Potom přidáme za stálého míchání olej, horkou vodu, mouku s práškem do pečiva a nakonec ušlehaný sníh.
Pečeme na 180°C asi hodinu a necháme vychladnout.
Náplň:
Šlehačku ušleháme spolu se ztužovači šlehačky dotuha, přisypeme cukr dle chuti.
Marcipán:
Smícháme cukr se sušeným mlékem a přidáme sirup a mandlovou aroma. Namočíme si několikrát ruce do teplé vody a směs zpracováváme tak dlouho, dokud nám nevznikne marcipánová hmota. Marcipán vyválíme a přeneseme na dort, přebytečnou část odkrojíme.
Sestavení:
Vychladlý korpus rozkrojíme. Jednu část potřeme polovinou marmelády, přidáme 2 - 3 lžíce ušlehané smetany, na kterou poklademe okapané a rozkrájené jahody. Na to opět rovnoměrně rozetřeme šlehačku. Potřený plát přiklopíme druhou částí. Tuto část potřeme zbytkem marmelády a na dort navršíme zbývající šlehačku.
Šlehačkovou náplň roztíráme do tvaru kupole a potřeme i boky dortu. Uhladíme a dáme do lednice vychladit.
Část marcipánu dáme stranou. Větší část obarvíme do zvolené barvy a rozválíme na potřebnou velikost. Pak marcipán přeneseme na vychlazený dort a uhladíme. Ze zbývajícího marcipánu vykrajujeme kytičky/holoubky, které na dort přilepíme tak, že si vykrájený vzor trochu navlhčíme vodou.