neděle 1. července 2012

Kuřecí cacciatore se slaninou

Při brouzdání časopisem Apetit z roku 2011 jsem narazila na tento recept. Hned jsem si řekla, že ho musím vyzkoušet. Výsledek sice nevypadal jako podle časopisu, ale všichni strávníci to snědli bez výhrad. Nevýhodou bylo, že jsem neodhadla množství vývaru a bylo ho více než hodně, ale zbytek šťávy využiji do dalšího jídla.

Někdo se může také ptát, co to vlastně to cacciatore vlastně je? Anglická Wikipedie říká, že cacciatore znamená lovec. V kuchyni se tak říká jídlům po myslivecku. Základem je česnek, houby, slanina, bylinky, cibule... Existuje mnoho různých variant tohoto pokrmu, např. v jižní Itálii cacciatore obsahuje červené víno, zato v severní Itálii zase bílé víno.


Tak a dost teorie, vzhůru na recept.


2 lžíce olivového oleje, 1 kuře (použila jsem kuřecí stehenní řízky), 8 plátků anglické slaniny, 2 cibule, čerstvý nebo sušený rozmarýn, 4 - 5 čerstvých rajčat nebo 2 konzervy rajčat), 1 lžíce vinného octa, 1 lžíce krupicového cukru, 500 ml kuřecího vývaru, sůl, pepř

V hrnci rozpálíme olej a pak na něm osmažíme všechno maso. Maso vyndáme. Do hrnce přidáme nakrájenou slaninu a opékáme do křupava. Pak slaninu přidáme k masu. Do hrnce přidáme nakrájenou cibuli, přisypeme rozmarýn a opékáme 5 - 10 minut. K cibuli vrátíme maso se slaninou, přidáme nakrájená rajčata, cukr, ocet a vývar. S vývarem opatrně, rajčata pustí hodně šťávy, klidně stačí přilít jen půlku vývaru. Pokud se vám zdá omáčka moc octová, přisypte cukr. 

Přivedeme k varu a pod pokličkou vaříme 40 - 50 minut nebo až je maso měkké. Dochutíme.

Podáváme se šťouchanými brambory, těstovinami, rýží nebo s chlebem.

Zdroj:
časopis Apetit 10/2011


Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tisk

Print Friendly and PDF