pátek 27. dubna 2012

The Daring Bakers' April 2012 Challenge: Armenian Nazook & Nutmeg Cake

Dubnová  výzva nás zavedla do Jasonovy kuchyně. Připravil pro nás dvě tradiční arménská jídla: Nazook a Muškátový dort/koláč.

Nazook (nazouk nebo také nazuk)
Když jsem hledala nějaké informace o tomto sladkém pečivu, tak jsem nic pořádného nenašla. Ale za sebe můžu řict, že je to velice dobré a výborné, také hodně syté. Je hodně máslové, možná trochu moc, než obvykle, ale tato máslová chuť je vyvážená křupavostí a nadýchaností. Recept je velice jednoduchý a s připraveným těstem se velice dobře pracovalo.


Těsto: 420 g hladké mouky, 1 balení sušeného droždí, 240 ml zakysané smetany, 225 g měkkého másla

Náplň: 210 g hladké mouky, 340 g moučkového cukru, 170 g měkkého másla

V míse smícháme mouku, droždí, zakysanou smetanu (trochu mi chybělo, tak jsem tam přidala meruňkového Floriana), měkké máslo a vypracujeme těsto buď ručně nebo hnětacím hákem dohladka. Pokud se těsto lepí, přisypeme trochu mouky. Těsto zakryjeme a dáme do lednice na 3 - 5 hodin nebo klidně ho tam necháme celou noc.

Druhý den si připravíme náplň. Je to v podstatě naše drobenka. Smícháme dohromady mouku, cukr a měkké máslo do sypké a hrudkovité směsi.

Těsto si rozdělíme na čtyři části. Každou část vyválíme na velkou placku, ne moc tenkou, jinak se těsto začne trhat. Na každý díl pak dáme čtvrtinu náplně. Rozprostřeme do stran a srolujeme. Dbáme na to, aby náplň byla pořád rovnoměrná.

Každou roládku pak nakrájíme na 10 kousků, dáme na pečící papír, potřeme rozšlehaným vajíčkem nebo žloutkem a pečeme při 175°C asi 30 minut. Po upečení necháme zcela vychladnout.



Arménský muškátový dort/koláč
Tento koláč je krásně voňavoučký, nadýchaný, přesto hodně sytý. Stačí dva kousky tohoto dortu a máte pocit plnosti.



250 ml mléka, 280 g hladké mouky, 1 lžička sody, 2 lžičky prášku do pečiva, 400 g krupicového cukru, 170 g másla, 1 lžička muškátového oříšku nebo květu, 55 g (2 větší hrsti)vlašských ořechů

Těsto můžeme dělat buď ručně nebo v mixéru, zvolila jsem jednodušší způsob.

V míse smícháme mouku s kypřícím práškem do pečiva, cukrem a přidáme na kostky nakrájené změklé máslo. Ručně vytvoříme směs, která je podobná drobence. Polovinu této směsi dáme do 23 cm dortové formy nebo na menší plech a prsty těsto dáme do všech stran.

Do zbývající směsi dáme vejce, nastrouhaný muškátový oříšek (použila jsem muškátový květ). Přidáme mléko (v originálním receptu se do mléka přidává 1 lžička sody) a prošleháme mixérem dohladka. 

Tekuté těsto nalijeme na plech a poklademe nasekanými ořechy.

Dáme do trouby vyhřáté na 175°C a pečeme 30 - 40 minut dozlatova.


    

7 komentářů:

  1. I like the light colour of your nutmeg (mace) cake - it looks like a totally different kind of cake. Cheers :)

    OdpovědětVymazat
  2. Dva zajímavé recepty, a určitě velmi chutné...:)

    OdpovědětVymazat
  3. I was also wondering how come it came out so white - now I'm even more puzzled, as I used white sugar too and it looked brown...Anyways, they both look great. Good job!

    OdpovědětVymazat
  4. Vypada to bezvadne! a i s tim klasickym cukrem, to asi budu muset zkusit :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Marti, to jsou moc zajímavé recepty!! Máš u mně na blogu malé překvapení!! Snad Ti udělá radost!!!

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tisk

Print Friendly and PDF