sobota 21. ledna 2012

Duhový dort

Když jsem ho uviděla poprvé, řekla jsem si, že to musím vyzkoušet a tak se i stalo. Tady jsem ho našla. Musím s Janou naprosto souhlasit - opravdu jsem si připadala jako malíř, který se chystá namalovat svůj obraz. Nikdy jsem barvy nemíchala, takže to byla premiéra. A krém? Je prostě vynikající. Mascarpone jsem ještě neměla, vždycky jsem ho nahrazovala pomazánkovým máslem. Marcipánové tvoření mělo taky premiéru, růžičky jsem dělala poprvé, ale důležité je, že se to líbilo.

A ještě jeden důvod jsem měla, proč dort vytvořit. Dcera měla na konci roku narozeniny, ale kdo má ještě chuť v tom množství cukroví přes Vánoce na další sladké?





Korpus:
250 g změklého másla, 2 lžíce tvarohu (nemusí být), 180 g krupicového cukru, 5 velkých vajec, 500 g hladké mouky, 1,5 sáčku kypřicího prášku do pečiva, špetka soli, 250 ml mléka, potravinářské barvy (stačí červená, žlutá a modrá), 300 g bílé potahovací hmoty, moučkový cukr na podsypání, tuk a hrubá mouka na vysypání formy

Krém:
250 gramů tvarohu (pokojové teploty), 250 gramů Mascarpone (pokojové teploty), 1 lžička vanilkové esence, 120 gramů moučkového cukru, 360 ml smetany ke šlehání (studené)

Marcipán:
200 g cukru moučka, 200 g sušeného polotučného mléka, 3 zarovnané lžíce kukuřičného sirupu, mandlové aroma

Postup je podle Jany:
Korpus:
Utřeme máslo s cukrem a tvarohem do světlé pěny. Pak po jednom vmícháme vejce. Mouku prosejeme s kypřicím práškem a solí. Do hmoty střídavě přidáváme suchou směs a mléko, abychom získali hutné těsto. Rozdělíme ho do šesti misek a každou šestinu obarvíme – červenou, oranžovou, žlutou, zelenou, modrou a fialovou barvu (oranžovou získáme smícháním žluté a červené, zelenou smícháním modré a žluté a fialovou smícháním modré a červené). Pokud používáme práškové barvy, tak s ní opatrně, pokud to s práškem přeženeme, těsto může zhořknout.
Do vymazané a vysypané dortové formy (o průměru 26 cm) přesuneme nejdříve červené těsto. Doprostřed na něj potom vyklopíme oranžové těsto a stejným způsobem – tedy vždy doprostřed – pokračujeme se žlutou, pak se zelenou, modrou a nakonec s fialovou barvou. Pečeme při 180 °C asi hodinu, aby zapíchnutá dřevěná špejle vyšla čistá. Dort necháme úplně vychladnout. 


Krém:
Elektrickým mixerem do jemna utřeme tvaroh a mascarpone. Přidáme vanilkovou esenci a moučkový cukr a opět utřeme do jemna. Postupně přidáváme šlehačku a šleháme, dokud krém není dostatečně hustý. Dortovou placku rozřízneme na dva nebo tři díly. Krém rovnoměrně rozdělíme mezi jednotlivé díly a necháme si dostatek, abychom dort potřeli i na povrchu. Takhle již krémem slepený dort dáme do lednice.

Na úplný konec potáhneme dort marcipánem.

Marcipán:
Smícháme cukr se sušeným mlékem a přidáme sirup a mandlovou aroma. Namočíme si několikrát ruce do teplé vody a směs zpracováváme tak dlouho, dokud nám nevznikne marcipánová hmota. Marcipán vyválíme a přeneseme na dort, přebytečnou část odkrojíme.



        

        


2 komentáře:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tisk

Print Friendly and PDF